torsdag 17. januar 2013

AD begreper

1. Hva er en domenekontroller? 
Domenekontroller passer på at andre brukere ikke kan få tilgang til mitt arbeid og omvendt. Domenekontroller gjør at de som administrerer nettet skal ha oversikt over hvem som skal ha tilgang til forskjellige mapper og filer. Den sørger for at brukerne som skal få logge inn, skal få logge inn.

2. Hva er et domene?
Et domene er en internettside man kan kjøpe seg rettigheten til, f.eks. www.anette.no.
Domenet kan du bruke til virksomheten din og den kan også benyttes som en e-post adresse, f.eks. bruker1@anette.no. For å kunne bruke det norske domenet, altså no, må firmaet være registrert i Enhetsregisteret i Brønnøysund. 

3. Hva heter domenet du logger deg på på skolen? 
BFKSKOLE

4. Hva er DNS?
DNS - Domain Name System - er tjenesten som oversetter navn vi mennesker forstår til tallbaserte adresser som PC-en forstår. Lettere forklart - den oversetter nettadresser til IP-adresser slik at datamaskinen forstår hva vi vil frem til. 

5. Gi et eksempel på hvordan DNS fungerer. 
DNS fungerer som en tolk for datamaskinen når den egentlig ikke forstår hva f.eks. "www.google.no" er. Den må da oversette denne adressen til en IP, slik at datamaskinen skal forstå hva den må gjøre. DNS-klienten har såkalte navnetjenere som den kontakter for å finne IP-adresser. 

6. Hva er Active Directory? Skriv med egne ord. 
Active Directory er en database som har informasjon om alt av enheter i nettverk, fra brukere og brukergrupper, til maskiner, skrivere og annet utstyr. Den brukes til å gi informasjon om hvem som har tilgang til hva og til å gi oss informasjon om enhetene.

7. Hva menes med tre-struktur i denne sammenhengen? 
Trestruktur i denne sammenhengen vil si en hovedside med flere underliggende nivåer. Det mest vanlige er å velge et tema fra hovedsiden og når man klikker seg innpå et spesifikt tema vil man finne flere valg som går enda dypere inn i deler av temaet.













8. Hva er DHCP? 
DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol - er tjenesten som gir datamaskiner, skrivere og andre enheter en IP-adresse. Dette gir den ut automatisk. Slik kan man enkelt flytte utstyr fra nettverk til nettverk, uten å måtte manuelt skrive inn en IP-adresse hver gang. Ved hjelp av DHCP kan man plugge inn nettverkskabelen i PC-en og komme på riktig nett, uten å måtte taste inn noe.

9. Hva er RODC?
RODC - Read-Only Domain Controller - er en funksjon som gjør at hvis du gjør en endring på hvilken som helst domenekontroller, så blir det replikert til alle de andre domenekontrollerne i nettverket.

10. Hva er fordelen med RODC? 
Den reduserer risiko ved å bare replikere en vei. Active Directory-informasjonen blir replikert til en RODC, men ikke andre veien. Slik minsker risikoen på at en angriper kan modifisere AD fra et annet sted.

11. Hva er fordelen med å kunne sette forskjellig passordpolitikk på forskjellige brukere?
Passordpolitikk er da hva "reglene" for passordet er. F.eks. man må ha minst en stor bokstav og ett tall i passordet.
Fordelen med å kunne sette forskjellig passordpolitikk er da at administratorer bør ha et sterkere, mer "kryptisk" passord enn da vanlig brukere bør ha, med tanke på at administratorer sitter på mer informasjon enn det vanlig brukere gjør. 

3 kommentarer:

Thanks bro!